50 vjet ksenofobi, beteja dhe solidaritet

Cyrih, 27.05.2020

Me 7 qershor 2020 në ora 17:00, shoqata FABBRICA DI ZURIGO, në bashkëpunim me sindikatën e UNIA-s, institutin arsimo zviceran ECAP, prointegra.ch dhe organizata të tjera migrante aktive në Zvicër, organizon një takim virtual për politikat kundër të huajve, rezistencën e migrantëve dhe luftën kundër racizmit, që nga James Schwarzenbach deri në ditët e sotme. Nisma është pjesë e fushatës kundër iniciativës së SVP/UDC për shfuqizimin e marrëveshjes së lëvizjes së lirë midis Zvicrës dhe BE-së, për të cilën do të votohet në 27 Shtator 2020.

Më 7 qershor 1970, iniciativa e parë e Schwarzenbach-ut është mposhtur, megjithëse me pak dallim. Populli zviceran u thirr për të votuar për të kufizuar ashpër praninë e huaj në Konfederatë gjithashtu përmes dëbimeve masive të forcës punëtore pa pasaportë dhe për të kufizuar në mënyrë masive jetën familjare. FABBRICA DI ZURIGO (Fabrika e Cyrihut), në bashkëpunim me sindikatën UNIA Cyrih-Schaffhausen, ECAP Zvicër, Marea granate, Promoción Cultural Española, Laboratorio per la sinistra (Punëtoria për të majtën), Grupi Italian në Rrjet dhe prointegra.ch, organizojnë një takim virtual për të rindërtuar ngjarjet historike dhe klimën e asaj kohe, por edhe për të hedhur dritë mbi një përvojë të jashtëzakonshme të rezistencës masive të migrantëve, e cila, së bashku me solidaritetin e një pjese të popullit zviceran, çuan në humbjen e lëvizjes ksenofobike të udhëhequr nga James Schwarzenbach.

Takimi është pjesë e fushatës kundër iniciativës SVP/UDC për heqjen e lëvizjes së lirë, e cila është e fundit në kuadër të një serie nismash kundër të huajve që kanë ndodhur gjatë 50 viteve të fundit. Pjesa e dytë e takimit në fakt do t’i kushtohet nismave të fundit dhe diskutimit në lidhje me iniciativën në votimin të 27.9.2020 (programi i detajuar në vijim).

Takimi do të zhvillohet, nga ora 17.00 deri në 18.30, në platformën Zoom: https://zoom.us/j/92939770878 dhe drejtpërdrejt në Facebook: https://www.facebook.com/fabbricazurigo/
Për informacion: mattia.lento@unia.ch / pinuccia.rustico@unia.ch

PROGRAMI

PJESA I (Schwarzenbach)

17:00: Përshëndetje dhe hapje

17:05: Parathënie nga historiani Paolo Barcella, autor i studimeve të shumta kushtuar historisë së migracionit italian në Zvicër dhe i një biografie të Leonardo Zanier (Një jetë migrante. Leonardo Zanier (1935-2017), sindikalist dhe poet), figurë që drejtoi opozitën migrante në rastin Schwarzenbach

17:25: Dëshmitë nga aktivistët dhe aktivistët që jetuan gjatë epokës dhe diskutimit të Schwarzenbach-ut

PJESA II (nga vitet shtatëdhjetë e deri më sot)

17:45: intermexo

17:50: Hyrje nga Vasco Pedrina, ish-kryetar i sindikatës zvicerane, autor i një studimi mbi kalimin nga sistemi i kuotave në lëvizjen e lirë

18:10: Diskutim: nga James Schwarzenbach te nisma SVP/UDC e 27 shtatorit 2020