Miti vaksinë: Efektet anësore

Zhvillimi dhe ndikimet e vaksinës dhe çështja e infertilitetit

Enti Federal për shëndetësi i Zvicrës ka prodhuar tri video me nëntituj edhe në shqip për të informuar të gjithë qytetarët mbi zhvillimin e vaksinës dhe ndikimet e saj  si dhe mbi temën e shterpësisë.

Në vijim po publikojmë informacionet e Entit zviceran për Shëndetësi në formë pyetjesh e përgjigjesh:

 Është vaksinimi efikas dhe i sigurt?

Çdo vaksinë ka nevojë për miratim dhe rekomandim në Zvicër. Për ta bërë këtë, ajo duhet të plotësojë standarde të larta për sigurinë, efikasitetin dhe cilësinë. Agjencia Zvicerane për Produkte Terapeutike, Swissmedic, ka ekzaminuar dhe miratuar me kujdes vaksinën kundër COVID-19. Ajo është e sigurt dhe efikase. Dhjetëra mijëra njerëz tashmë kanë marrë vaksinën gjatë punës kërkimore. Është gjithashtu e sigurt dhe efikase tek të moshuarit edhe me sëmundje kronike. Disa milion njerëz janë vaksinuar me këto vaksina që nga miratimi. Deri më tani nuk ka asnjë anomali në lidhje me efektet anësore të rënda gjatë hulumtimit ose programeve të vaksinimit. Profesionistët vazhdojnë të monitorojnë sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës.

Në përgjithësi: Rreziku i efekteve anësore serioze pas vaksinimit është shumë më i vogël se rreziku i përparimit serioz të sëmundjes pas infektimit nga koronavirusi.

Ku dhe kur mund të vaksinohem?

Qeveria federale ka hartuar një strategji dhe rekomandime për vaksinimin. Kantonet janë përgjegjëse për vaksinimin. Zbuloni se cilat grupe njerëzish mund të vaksinohen aktualisht dhe ku, në faqen e internetit ose në linjën e informacionit në kantonin tuaj

www.foph-coronavirus.ch/cantons (anglisht).

Ose pyesni mjekun apo farmacistin tuaj.

 

A ka ndonjë efekt anësor?

Mund të ketë efekte anësore me çdo vaksinim. Në shumicën e kohës ato janë të dobëta dhe mbarojnë shpejt. Shumë rrallë ka efekte anësore serioze. Për shembull, një reaksion alergjik i rëndë menjëherë pas vaksinimit.

Çfarë efektesh anësore janë të mundshme?

  • Vendi i injektimit skuqet, ka dhimbje ose ënjtet.
  • dhimbje koke
  • lodhje
  • dhimbje të muskujve dhe kyçeve
  • simptoma të përgjithshme si të dridhura, ndjesi të etheve ose ethe e lehta

Këto efekte anësore janë të zakonshme pas vaksinimeve. Ato tregojnë se trupi krijon mbrojtje nga vaksinimi. Pra, në formë të butë ato janë gjithashtu një shenjë e mirë.

Një reaksion alergjik mund të çojë në ënjtje, skuqje, kruajtje ose gulçim, për shembull. Nëse përjetoni simptoma të tilla, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Sa mund të zgjasin efektet anësore?

Efektet anësore zakonisht zhduken pas disa ditësh. A jeni ende duke përjetuar efekte anësore pas një jave? Apo përkeqësohen? Apo jeni i shqetësuar? Atëherë bisedoni me mjekun tuaj.

Çfarë duhet të bëni pas vaksinimit?

Ju keni bërë vaksinën tuaj të parë. Lini menjëherë takim për vaksinën e dytë afërsisht katër javë më vonë.

Ju lutem mos harroni: Vazhdoni t’i përmbaheni rregullave të higjienës dhe sjelljes.

Ju jeni vaksinuar. A mund të infektoni njerëz të tjerë me Covid-19?

Vaksinimi ju mbron juve nga Covid-19. Sidoqoftë, ende nuk dihet nëse vaksinimi do ta parandalojë infektimin. Kështu që mund të ndodhë që të infektoni njerëz të tjerë pavarësisht nga vaksinimi dhe nuk keni simptoma. Prandaj, vazhdoni t’i përmbaheni rregullave të higjienës dhe sjelljes.

Kush paguan për vaksinimin?

Vaksinimi është falas për ju. Sigurimi shëndetësor paguan një pjesë të vaksinimit. Qeveria federale dhe kantonet paguajnë pjesën tjetër.

A kryhet vaksinimi në mënyrë vullnetare?

Po. Vaksinimet në Zvicër janë vullnetare. Kërkesë për vaksinim nuk jepet.

 Kush nuk duhet të vaksinohet?

Ne nuk u rekomandojmë vaksinimin COVID-19 këtyre njerëzve:

  • Njerëzve me alergji të rëndë të konfirmuar ndaj cilitdo përbërës të vaksinës (veçanërisht glikolit të polietilenit PEG).
  • Fëmijëve dhe adoleshentëve nën 16 vjeç. Deri më tani nuk ka të dhëna për vaksinimin në këtë grupmoshë.

Nuk ka të dhëna të mjaftueshme për vaksinimin gjatë shtatzënësisë. Aktualisht nuk rekomandojmë vaksinimin e përgjithshëm të grave shtatzëna. Në rastin e disa sëmundjeve kronike me rrezik më të lartë të sëmundjes së rëndë Covid 19, vaksinimi mund të jetë ende i dobishëm. Nëse jeni shtatzënë dhe keni një sëmundje kronike, ju lutemi të konsultoheni me mjekun tuaj.

Ku mund të gjej më shumë informacion?

Informacione të mëtejshme mbi vaksinimin nga COVID-19 mund të gjenden në faqen e internetit të BAG:

www.foph-coronavirus.ch/vaccination (anglisht)

Ose pyesni mjekun tuaj. Ose në farmacinë tuaj