Shtypi zviceran: Avokatja e reformave Vjosa Osmani-presidente e Kosovës    

 Vjosa Osmani të dielën mblodhi në Parlament një shumicë prej 71 votash nga 120 deputetë në votimin e tretë. Shpresa e një brezi të ri, ajo premtoi të jetë “presidentja e të gjithëve” Vjosa Osmani, figura më e popullarizuar politike në Kosovë, u zgjodh presidente të dielën më 4 prill nga deputetët. Këto zgjedhje shënojnë mbërritjen në komandë të një klase politike të një brezi të ri të vendosur për t’i dhënë fund korrupsionit shkruan sot gazeta Le Temps.

 Përkthimi dhe përshtatja, Mirishahe Limani Hiler

Zgjedhjet legjislative të shkurtit përfunduan rënien e rojes së vjetër të komandantëve të pavarësisë së luftës kundër forcave serbe në fund të viteve 1990. Lëvizja reformiste e Vetëvendosjes së majtë të Kryeministrit të ri Albin Kurti aleat i Vjosa Osmanit, fitoi një fitore dërrmuese duke premtuar të zhdukte kapjen e burimeve shtetërore në territorin e përfshirë nga varfëria dhe paqëndrueshmëria politike.

Dy javë pas përurimit të qeverisë së Albin Kurtit, Vjosa Osmani fitoi një shumicë të thjeshtë në parlament me 71 vota nga 120 deputetë në votimin e tretë. Kjo fitore ishte e pasigurt deri në momentin e fundit për shkak të bojkotit të seancës parlamentare nga partitë e opozitës, në veçanti formacionet e ish guerileve dhe nga përfaqësuesit e pakicës serbe.

“Forcimi i shtetit të së drejtës”

“Unë premtoj të forcoj shtetin, shtetin e së drejtës,” tha ajo, duke dhënë betimin, duke u zotuar të ishte “presidenti i të gjithëve”. “Nuk jemi edhe aq shumë që të jemi të përçarë. Dera ime do të jetë e hapur për të gjithë ”.

Këto zgjedhje konfirmojnë ngritjen e grave në skenën politike të ish-provincës së Beogradit e cila deklaroi pavarësinë e saj në 2008. Qeveria ka gjashtë gra ministre nga 15, një nivel që nuk u arrit kurrë më parë në një territor ku mbizotërojnë idetë patriarkale, të rrënjosura thellë. Nga 120 deputetë, një e treta tani janë gra.

“Përpara”

“Gratë kanë të drejtë të jenë atje ku duan të jenë,” tha Vjosa Osmani, duke u përpjekur të mbajë lotët. “Mos u ndal, mos ndalo së ecuri përpara. Të gjitha ëndrrat tuaja mund të bëhen realitet, ”tha ajo.

Ekipi i ri do të ketë shumë për të bërë në një Kosovë të minuar nga sëmundjet ekonomike dhe sociale, ku paga mesatare është 500 euro dhe ku të rinjtë, të ballafaquar me një normë papunësie prej 50%, po kërkojnë masivisht shpëtimin e tyre në emigracion në Zvicër ose Gjermani.

Albin Kurti dhe Vjosa Osmani kanë premtuar “drejtësi dhe punë” por gjithashtu për të rritur përpjekjet për të siguruar vaksina kundër pandemisë së koronavirusit që ka marrë më shumë se 1,900 jetë njerëzish dhe po rrënon shërbimet e brishta shëndetësore.

Profesoresha e drejtësisë tashmë kishte mbajtur presidencën e përkohshme për disa muaj duke zëvendësuar Hashim Thaçin, i akuzuar për krime lufte në nëntor nga drejtësia ndërkombëtare.

Presionet

Fillimisht mbledhje e Parlamentit të shtunën, u detyrua të pezullojë operacionet, kuorumi i 80 deputetëve të nevojshëm për të vërtetuar zgjedhjen e presidentit nuk ishte përmbushur. Sipas Kushtetutës, mungesa e kuorumit do të kishte nxitur zgjedhje të reja legjislative, të gjashtat që nga pavarësia.

Fuqia e re do të vihet nën presion të përtërirë nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara, aleati më i madh i Kosovës, për të rifilluar dialogun me Serbinë. Bisedimet po rrëshqasin pasi Beogradi ende nuk e ka njohur ish-provincën e saj, e cila është një burim kryesor i tensionit në Ballkan.