Fosilet e dinozaurit shiten për mbi 12 milionë dollarë

Emri i tij është “Hector”, ai është mbi 100 milionë vjeç dhe fosilet e këtij dinozauri u shitën për më shumë se 12 milionë dollarë në një ankand në Christie’s.

Hector është skeleti më i plotë i ‘Deinonychus antirrhopus’ i gjetur ndonjëherë, sipas Christie’s.

Shembulli, i gërmuar në Montana në vitin 2013, daton në periudhën e hershme të Kretakut: 115 deri në 108 milionë vjet më parë.

Është në një “gjendje të jashtëzakonshme të ruajtjes”, thotë shtëpia e ankandit për ekzemplarin, i përbërë nga 126 fosile origjinale në një kornizë të ndërtuar me porosi.

Deinonychus 9 metra i gjatë, i cili bredh në Amerikën e Veriut perëndimore, u emërua për kthetrat e tij dalluese dhe vdekjeprurëse në secilën këmbë, thotë shtëpia e ankandeve.

Deinonychus do të thotë “kthetra e tmerrshme” në greqishten e lashtë. “Me formën e një drapëri dhe të mbajtur nga toka kur nuk përdoret për të ruajtur mprehtësinë e saj vdekjeprurëse, ky thua u përdor për të zbërthyer prenë e saj”, tha Christie’s.

Hectori, vetëm skeleti i tretë i plotë i Deinonychus i gjetur ndonjëherë, ka qenë në pronësi private që nga gërmimi i tij. Dy skeletet e tjera të plota Deinonychus janë në pronësi të muzeve: njëri është i ekspozuar në Muzeun Amerikan të Historisë Natyrore .Fosilet e dinosaurëve, veçanërisht për speciet “e famshme” si ato të paraqitura në “Jurassic Park”, kanë marrë shuma mbresëlënëse në ankand në dekadat e fundit.

Në vitin 2020, një skelet T.rex u shit për 31.8 milionë dollarë rekord dhe në vitin 2021, skeleti më i madh në botë Triceratops u shit për 7.7 milionë dollarë. Tema/