Mentor Thaqi: SHKÀM I DE RAD´S, AI GUR

 

Diku tej Jonit, atij t´tonit … kah Maqi drejt Shën Adrianit

Kalabria e Luçanëve, Mesapëve … t´lirë ilirë,

tevona e Moreasëve Arbëreshë

pikëmbështetëse e pikëpyetjeve të kohës

*

Eh … Bota ka sytë kah shejtnia … që heret

lindja e jugme ecë n´lëvizje, kah eci Moses

atje ku kjè … u luftua n´rrajë

Iu desh´ luftë shekujsh

erdh një Konstantin … dha Madhështi n´vulosje

Shejtnitë para e pas, n´kornizë u vnuan

*

Një gur Mullini mbi gjashtëqind vjeç, diqysh si ata t´Dardanisë

para Shpisë së (de) Radëve … gjurmon e gjurmim jèp

fjalëve të bac´s Rexhep Rifati, vulë n´pasqyrim kjenësie

Jeronimi i Shejtnisë së letrave tona i vogël, i hajthëm …

gomari i pa mbërrishëm në shalim pa hypje n´atë gur

Shpia me shikim kah Deti … kah ai (i) Joni …

sytë kah Shqypnia, kah Morea, atje janë vëllëzërit e gjakut

dylbitë nuk i duhen syrit, ai sheh me dritë shpirti

ai … ai sheh me xhixhë malli … sheh me lotin xixë stralli

E Guri i Mullinit … ai aty, gomari iku para t´zotit,

shalimi ishte i pamundur … u bë i pa arsyeshëm

se shkolla tashmë i kish rritë shkollarët

Nuk luejti vendit Guri,

i ngulitun n´kohë, mbështetun n´kjenësi … aty

ruan shpirtin e papërmortshëm të Plakut me t´birin

shikimi ende i pa k´putun … ende i freskët …

ruan Epokën e De Radës … Milosao këndon psallme shqipe

dashunisë në shtim luftën, rrumbullaksim dhimbjesh

Ah sa e madhe kjè Rilindja jonë, tejfeniksiane, tejilirike,

Shqypnia nuk vdiq, u rilind, e thjeshtë kjo

apo jo Djalosh, baca Rexhë i eceiakeve shtegtare

pa hjekë syrin e kristaltë prej dore

Mentor Thaqi

VS., 01-02 Kallnuer 2021

Në shenjë falënderimi për frymëzimin e poezisë nga një foto të një uri mulliri nga viti 1659 të familjes Rada dhe një bashkëbisedim vëllazëror me poetin Mentor Thaqi, po i ilustroi vargjet e tij mbresëlënëse me bustat e De Rades në Maki, Ungra dhe në kolegjin Shënë Adriani në Shënë Dhimitër Koronë si dhe me dy foto nga muzeu në katundin Çifti/Qivita : një foto të De Rades me disa vargje të tij dhe në një me gomar,  të cilin edhe e kishte mjet udhëtimi nga Maki deri në Kolegjin Shënë Adriana, në një udhëtim prej afro dhjetë kilometrash në dy drejtimet, si dhe foton e varrit brenda kishes që gjendet në qendër të Makit (Maqi)!