2.8 C
Zurich
Saturday, May 8, 2021

Katundi i Diogardit, që rrjedh nga një familje ushtarake e Skënderbeut

Në vazhdën e prezantimeve në portalin tonë prointegra, kësaj radhe qendrën e vetme arbëreshe në krahinën e Avelinos: KATUNDI, apo it. Greci, nga edhe...

Kazallveqi qyteza arbëreshe, që frymon shqip në simbole, rrugë e valle 

  Në vazhdën e prezantimeve të katundeve arbëreshe, kësaj të hëne: qyteze arbëreshe Kazallveqi (it. Casalvecchio di Puglia) , me afro 2 mijë banorë në...

Qefti arbëresh, ku gjurmët e Skënderbeut arrin në ditët tona   

  Gjatë vizitës në këtë katund përplot histori e lavdi në provincën e  Foxhies (Foggia), sikur u kthyem në shekullin e XV, kur jo vetëm...

Firmoza, një katund arbëresh në Kalabri përplot art e histori

  Në kuadër të prezantimeve të katundeve arbëreshe, një lokalitet i vogël, por tejet simpatik e mikpritës: Firmoza ( it. Acquaformosa), emri i të cilit...

Frasnita, katundi që nga lashtësia ruan e avancon kulturën arbëreshe

ë, derisa isha studentë dhe së vonë si pensionist e mërgimtarë, por se asnjëri nga këto udhëtime nuk më ka shpëtuar pa e vizituar...

Ndahet nga jeta Zef Kakoca, ikona e artit arbëresh

  Me rastin e kalimit në amshim të Profesor Zef Kakoca (Giuseppe Cacozza) i njohur edhe me emrin artistik si Pino Cacozza, u lind më...

Muze

Sot në 122 vjetor, kujtojmë Kuvendit të Lidhjes së Pejës në krye me Haxhi...

Pikërisht 122 vjet më parë, më 23 janar 1899 nën kërcënime të reja për tokat shqiptare, në Pejë u mblodh një kuvend me 500 pjesëmarrës nga vilajetet...

Me muzeun arkeologjik të Korçës, prointgra përmbyll vitin me 48 muze shqiptare

Ndonëse është amortizuar në masë, ky muze që është ndërtuar në vitin 1985 brenda tij ruan plot 1.200 objekte, të cilat datojnë prej epokës...

Shtëpia muzeale e Filip Shirokës në Shkodër, josh me stil e traditë  

Pas zhgënjimeve që përjetova tek shtëpitë e figurave të shquara kombëtare në pjesë të ndryshme të Shqipërisë, sidomos me shtëpinë e vëllezërve Frashëri në...

Postimet e Fundit

E shtunë, 8 maj 1999: Kryedëshirë: “A do të kthehem në Kosovë”?!  

A dua të kthehem në Kosovë? Kjo është njëlloj sikur t’i thuash të verbërit a do sy. Fjalët e një të ardhuri prej Kosove në...

Blerim Rrecaj: PIKËZA MAGJIE PËRGJATË NJË SHËTIE

Melodi Mes një gjelbërimi të harlisur ditëmaji Dal e ec Melodi e bukur gjinkallash e zogjsh Më bën shoqëri Se kush këndon për tokë Se kush këndon për qiell Puthje Petalet e...

Blerim Rrecaj: “KRONIKË ME VARGJE”

Shtëpi e shtetësi Punët e shtëpisë Janë si punët e shtetësisë Shtëpisë i duhet mirëqenia Rregulli, harmonia, begatia Shtëpia-shtet Shteti-shtëpi Krahë shqiponje le t'i këtë Lirinë dhe dashurinë Që me këmbë n'tokë të...

Zgjedhja e Editorit

1975-1982 KRIJIMI I LËVIZJES PËR PAVARËSINË E KOSOVËS (PKMLSHJ-LRSSHJ)

«Në vitin 1981 u shtrua kërkesa për konstituimin e Kosovës në Republikë. Në prapavijën e kërkesës qëndronte besimi se problemi shqiptar në Jugosllavi esencialisht...

Portrete martirësh

Jeta dhe vepra e Afrim Abazit, anëtarit aktiv dhe njërit nga udhëheqësit e Organizatës së Rinisë (ORK) të PKMLSHJ, lidhet ngushtë me lëvizjen revolucionare...

Arber Bullakaj u zgjodh në organin më të lartë drejtues të PS Zvicër

NJOFTIM PËR MEDIA nga Zëri progresiv dhe prointegra.ch Hilmi Gashi, Zvicër, 27 shkurt 2021 Në konferencën e sotme vjetore të Migrant*eve Socialdemokratë të PS Zvicër u...

Kuzhina

  Në një konferencë për shtyp mbajtur më 6 Nëntor 2020, në Lindau të Kantonit të Cyrihut, u promovua djathë i ri me shije tradicionale...

Magjet muzeale, relikte me vlerë të trashëgimisë kombëtare 

  Gjatë udhëtimeve të mija nëpër muze dhe kullat shqiptare,përmes objektivit fiksova edhe disa nga magjet tona, që ruhen si relikte të së kaluarës, por...

Ylber Bibaj, kuzhinier i shquar në njërin nga restorantet më reprezentative të Cyrihut

Ky kuzhinier me prejardhje nga Ferizaj, që nga viti 2013 punon në Restorantin vegjetarian HILTL AG në Cyrih, që njihet si ndër më të...