Biancavill, qytet në Sicili i themeluar nga popullata shqiptare në vitin 1480

Në kuadër të prezantimeve të vendbanimeve arbëreshe, sot portali ynë prointegra.ch, ju njeh me qytetin e madh në Sicili, Biancavill, një qytet me rreth 24 mijë banorë i themeluar në 1480 nga popullata shqiptare, qëndron buzë një kreshte bazaltike dhe mburret me Kishën Nënë, të zgjeruar në 1734, me një fasadë të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe një kullë të bukur kambanash

 Nga Rexhep Rifati

Biancavilla është një qytet me 23.811 banorë (nga 31 tetori 2018) në qytetin metropolitik të Catania. Qyteti, i vendosur në 513 m mbi nivelin e detit në një tarracë lavash në shpatet jugperëndimore të Etna, me kalimin e kohës kishte disa emërtime: Callicari; Casalis Callicaris; Universitàs ruris Callicaris; Casale dei Greci; Albavilla; dhe së fundi Biancavilla. Sipas traditës, ky emër u atribuua nga Konti Francesco Moncada për të nderuar Mbretëreshën e Bardhë të Navarre.

Biancavilla, e themeluar në 1480 nga popullata shqiptare, qëndron buzë një kreshte bazaltike dhe mburret me Kishën Nënë, të zgjeruar në 1734, me një fasadë të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe një kullë të bukur kambanash nga Carlo Sada: brenda ka “dell Madonna” ‘elemosina E cila u soll atje nga refugjatët shqiptarë.

Një grup shqiptarësh që mbërritën në Siçili nga shekulli i pesëmbëdhjetë, për shkak të presionit islamik turk, vendosën të mbeten në pjesën e Sicilisë perëndimore në territorin në shpatet e Etna.

Në pak vite, kolonia shqiptare u rrit, falë kushteve të privilegjit të dhënë nga feudalët Moncada, Principi di Paternò. Nuk dihet shumë për veprimtarinë civile dhe fetare të kolonisë, pasi shqiptarët nuk e lanë njeri me shkrim, përveç që riti grek praktikohej për gati një shekull dhe se kur një prift nuk ekzistonte më për të zyrtarizuar ritin, erdhi një “papa” çdo vit të kolonive shqiptare të krahinës së Palermos për të administruar Pashkën tek besimtarët sipas riteve të tyre.

Me kalimin e kohës, pozicioni gjeografik si dhe distanca nga refugjatët e tjerë shqiptarë me siguri çuan në zhdukjen dhe rënien e përbërësit origjinal shqiptar në Biancavilla dhe kështu për ta bërë përbërësin lokal Sicilian në mënyrë gjithnjë e më progresive.

Vlerësohet se me kalimin e kohës, pozicioni gjeografik si dhe distanca nga refugjatët e tjerë shqiptarë ishte një nga faktorët që çuan në zhdukjen dhe rënien e përbërësit të origjinalitet shqiptar në këtë lokalitet të shkëputur nga vendbanimet tjera arbëreshe

( Planifikoj që deri në fund të këtij viti ta vizitoj edhe këtë lokalitet të banuar nga vëllezërit arbëresh )