Badheza apo Villa Badessa mbijeton me komunitetin më verior arbëresh

 

Në vazhdën e prezantimeve të katundeve arbëreshe, kësaj të hëne ju njohim me katundin Badheza (ital, Villa Badessa) në komunën e Rasciano në provincën Pescara, Abruzzo, ku jetonon komuniteti më verior arbëresh me rreth 400 e sa banorë e ku riti bizantin dhe të gjitha traditat fetare janë ruajtur, bashkë me trashëgiminë artistike e së fundmi ka edhe një mbijetesë të brishtë gjuhësore shqiptare .

Nga Rexhep Rifati

Një nga katundet arbëreshe që planifikoj të vizitoj në vjeshtë është edhe katundi arbëresh Badheza ( ital, Villa Badessa) në komunën e Rosciano , për të cilin nxora pak shënime përmes burimeve arbëreshe . Meqë është nga venbanimet më veriore mesa duket edhe sa i përket gjuhës dhe dialekteve ka humbur mjaft, pasi në një shkrim gjeta se: “Deri në vitin 1983 jo më shumë se tre folës, njerëz shumë të moshuar, flisnin shqip, derisa folësi i fundit vdiq në Shtetet e Bashkuara. Pavarësisht nga tharja e gjuhës, identiteti simbolik shqiptar i Villa Badessa nuk është shuar. Disa projekte të institucioneve lokale, komunale dhe fetare, vazhdojnë sot mësimin e gjuhës dhe kulturës shqipe në shkollë, duke kërkuar një rimëkëmbje të mbijetesave leksikore dhe të kulturës materiale lokale ende të rikuperueshme, duke shfrytëzuar dhe ndihmuar veten me standardin modern ” Gjuha shqipe “” e folur në Shqipëri.

Në një shkrim të portali lokal saj Elisabetta Mancinelli, i bën një lloj rindërtimi historiografik këtij vendbanimi të hershëm arbëresh, duke përmend se: Në Itali ka disa ishuj të huaj të vendbanimit antik, që i përkasin një prejardhjeje tjetër që bashkëjetojnë paqësisht me popullsinë lokale duke ruajtur ritet e tyre dhe gjuhën e tyre. Vendbanimi “më i ri dhe më verior” me origjinë shqiptare daton në shekullin e 18-të dhe ndodhet në rajonin e Abruzzo të Villa Badessa, një fshat i vendosur në luginën pjellore të lumit Nora i zhytur në gjelbërimin e fshatit Pescara midis vreshtave dhe ullishte.

Që nga shekulli i pesëmbëdhjetë, shumë familje shqiptare, për t’i shpëtuar hegjemonisë shtypëse dhe persekutimit fetar të turqve, emigruan në Itali në kohë të ndryshme në rajone: Abruzzo, Molise Puglie, Lucania, Kalabia Siçili. Ata erdhën nga rajoni historik i Epirit në jug të Shqipërisë dhe e kanë origjinën në fshatrat Epirot të Piqèras Ljukòva, Nivizza, Shen Vasilj, Korfuz.

Një bërthamë, e përbërë nga rreth 23 familje, arriti në Itali në gjysmën e parë të shekullit XVIII, u ndal në rajonin tonë dhe gjeti mirëseardhje dhe mikpritje dashamirëse nga mbreti Charles III, Bourbon i Napolit, i cili i mirëpriti ata të parët në pasurinë “Bacucco” , Arsita aktuale, punonjës i Feud of Penne, pastaj në territorin e Pianella, dhe u dhuroi atyre tokat e trashëguara nga nëna e tij Elisabetta Farnese, dhe shpronësuar për to komplote të tjera të mbajtura në enfiteozë nga Lordët Taddei, në Contrada “Abbadessa” di Pianella, dhe nga e cila qyteti mori emrin: Villa Badessa.

Bërthama e vogël, e cila shoqërohej nga dy priftërinj ortodoksë të cilëve u ishte besuar kujdesi shpirtëror i komunitetit, u vendos zyrtarisht në Abruzzo më 4 mars 1744. Kjo duket nga aktet noteriale të kohës që zbulojnë se familjet shqiptare mbërritën në territori i Pianella ishte vetëm 23 nga të cilët shënohen mbiemrat, toka e caktuar, furnizimet, kushtet dhe garancitë që duhen vërejtur ndaj shtëpisë Mbretërore. Dokumenti që konfirmon kohën e mbërritjes së të ashtuquajturit komunitet “arberesche” në Abruzzo është një regjistër i vjetër i të pagëzuarve i pranishëm në rektorat, ku ekziston edhe shënimi i të pagëzuarit të parë, i cili mban datën 18 nëntor 1743.

E veçanta e këtij fshati qëndron në çmimin e riteve dhe kulturës së tij. Traditat e vendit të origjinës janë dhënë gjatë shekujve dhe ende respektohen dhe shqiptarët e Villa Badessa, si dhe të gjitha popullatat që u strehuan në Itali vazhdojnë të shprehen në gjuhën e tyre dhe të ndjekin liturgjinë e Riti Bizantin Grek. Pagëzimet, dasmat, funeralet, festimet por edhe mesha e së Dielës, kanë karaktere dhe ceremoniale me shumë sugjerime, shumë të ndryshme nga ato perëndimore, mbi të gjitha për mungesën e simulacrave të skalitura, në vend të tyre ikona të tëra me rëndësi të madhe historike dhe dokumentare dhe disa nga një vlerë e konsiderueshme artistike, e pranishme në ritet dhe procesionet.

Një përvjetor i rëndësishëm i vitit liturgjik Bizantin është festa e Maria Odigitria (“që na udhëzon”) zhvillohet më 8 shtator në Villa Badessa. Ajo festohet me një procesion evokues mbrëmjeje të skenografisë së kushtueshme orientale, në të cilën mbahet ikona e çmuar e artit grek-bizantin që përshkruan Odigitria të mbajtur në kishën e Assunta së bashku me shumë të tjera të bëra midis shekujve XV dhe XX.

Festimet e Javës së Shenjtë në Villa Badessa fillojnë me “enkomia”, të qarat e grave gjatë vigjilencës së natës mbi ikonën e deponimit të Krishtit. Në orët antelukane të së Dielës së Pashkëve, papat, të veshur me rroba solemne me ikonën e Ringjalljes dhe të ndjekur nga besimtarët që kaluan natën me të në lutje në kishën e vogël, i japin jetë një procesioni ndjellës i cili, duke filluar nga ikonostasin e brendshëm ai shkon në narcete që hapet para ndërtesës së shenjtë.

Pjesëmarrësit parakalojnë duke mbajtur pishtarë që ndriçojnë orët e fundit të natës në një heshtje të madhe. Në lindjen e diellit, papas këndon vargun e parë të Ungjillit sipas Gjonit dhe, duke kënduar këngë gëzimi dhe me tone gëzimi të madh që kujtojnë vallet e lashta të liturgjisë Greke, procesioni rifillon brenda kishës, ku pjesëmarrësit, pasi përfunduan liturgjinë në mëngjes, ata shkëmbejnë përshëndetje duke i dhënë njëri-tjetrit vezë të pikturuara dhe të zbukuruara.

Një festival pagan është në vend të kësaj La Ruzzola: një lojë e lashtë që duket se daton që nga koha e etruskëve (siç mund të shihet nga një afresk në “Varrin e Olimpiadës” në Tarquinia në të cilin përshkruhet një hedhës djathi). Ajo luhet me forma të vjetruara pekorino që hidhen duke i bërë ato të rrokullisen me ndihmën e një teli të lidhur në kyçin e lojtarit dhe plagë në një spirale në formë. (Rindërtimi historiografik nga Elisabetta Mancinelli)