Atdhetari Nazim Azemi

Atdhetari Nazim Azemi

Nga Sami ARIFI

T‘pushtuar n’Jugosllavi,
vërshojnë kërkesat për barazi!
Edhe n‘vitin tetëdhjetë e një!
në kuvend t‘jenë drejtat aprovuese!
dhe t‘bëhen kushtetuese

Por këtë punë për ta marrë n‘dorë,
pengesë ishin rankoviqistë me bashkëpuntorë!
Filloi puna n‘ilegalitet,
që pushtuesin populli ta përmbysë vetë!

Dy shtabe t‘veprimit n‘ilegalitet,
sllatinasit i formuan vetë!

Ndër ta ishte Nazim Azemi
për këtë trim që ne shokët themi!
Kurrë s‘kurseu jetën e tij,
që Kosova t‘ketë liri!

Rankoviqtë me bashkëpunëtorë ishin bërë një,
edhe në vitin tetëdhjetë e një!
Çdo kund ata kishin paguar,
organizatat shqiptare ilegale për t‘i zbuluar!
shqiptarët për t‘i shkatërruar,
Pak drejta që patën për t‘iu suprimuar!

Nga faqezitë, Nazimi n‘burg ra,
shumë tortura i kishin ba!
Fshehtësitë nga UDB-ja ai n‘dhe i shtinte,
goja e tij asgjë s‘fliste!
Për popull Nazimi s‘kurseu vetë,
nga torturat e dobësuan n‘shëndet!

Që atdheu t‘ketë ndriçim,
ndihmoi luftën deri n‘çlirim!
Nazimi sot kujtohet me mall,
Ishte trimi atdhetar!