Qyteti më i ftohtë në botë regjistron temperatura prej -79 gradë

Ka vende në planetin tonë që vështirë se mund t’i kuptojmë për shkak të situatës dhe kushteve të tyre të veçanta. Ka vende ekzotike, vende me shumë nxehtësi, vende të shkreta dhe, siç do të shohim në këtë rast, vendet e ngrira.

Oymyakon, qyteti më i ftohtë në botë, ku temperaturat bien nën -50 gradë.

Këshilla e parë që ata i japin një turisti që viziton këtë qytet është të mos ndalojë motorin e makinës tuaj kur jeni jashtë. Kjo sepse, si benzina ngrin në -45 gradë. Ndoshta kur dëshironi të ndizni makinën tuaj përsëri, nuk mundeni.

Ky qytet është i vendosur në Siberinë lindore, e cila konkretisht i përket Republikës së Sajá-s dhe ka rreth 450 banorë. Ky qytet është shumë i famshëm për të pasur rekordin për temperaturën më të ulët të regjistruar ndonjëherë në një zonë të banuar. Asgjë më shumë dhe asgjë më pak se -71,2 gradë. Megjithatë, nuk është temperatura më e ftohtë e regjistruar gjatë gjithë historisë në planetin Tokë. Kjo u mor në Antarktidë, konkretisht në bazën e Vostok, në 1983, kur termometri ra në -89,2 gradë.

Si i mbijetojnë ato temperaturave të tilla?

Gjëja më normale në botë është të pyesësh veten se si banorët e këtij qyteti mund të mbijetojnë përballë temperaturave kaq të ulëta!? Gjëja normale atje është që të arrijë -50 gradë në janar. Përveç kësaj, toka mbetet plotësisht e ngrirë, duke formuar acarin e përhershëm. Fëmijët nuk shkojnë në shkollë kur termometri lexon temperaturat nën -52 gradë. Kjo rrethanë ndodh në muajt prej dhjetor deri në mars.

Mënyra më e sigurt për të mbijetuar në temperatura të tilla ekstreme është të qëndroni brenda sa më gjatë që të jetë e mundur. Është shumë e vështirë të takosh dikë në rrugë gjatë dimrit, pasi njerëzit nuk kalojnë më shumë kohë jashtë shtëpisë sesa është e nevojshme për të shmangur problemet shëndetësore nga ngrirja. Gjithashtu, kur takoni dikë në rrugë, ai vështirë se flet. Një sjellje e tillë është normale dhe e kuptueshme në një vend ku ndodhesh 65 gradë negative është e zakonshme në janar.

Ajo që mund të mendoni është se duke qenë mësuar me atë të ftohtë, banorët e këtij qyteti pëlqejnë temperaturat e ulëta. Në fakt, është e kundërta, ata e konsiderojnë të ftohtin si diçka të pakëndshme dhe mbi të gjitha, të rrezikshme. Një nga mënyrat e ngrohjes së tyre është pirja e vodkës. Falë këtij alkooli që ata pinë sikur të ishte ujë, ata mund të nxehen.

Në mënyrë që të argëtohen në shtëpi, pasi u duhet të kalojnë shumicën e kohës atje, ata zgjedhin të lexojnë libra dhe të shikojnë televizor. Disa shfaqje janë gjithashtu të organizuara, por padyshim jo jashtë. Kur në muajt e ftohtë ata janë të detyruar të largohen nga shtëpia, është për të vizituar banjën për t’u lehtësuar, pasi që në këtë qytet, të kesh tuba nuk ka shumë kuptim. Nëse ka tuba në këtë zonë do të shpërthente për shkak të temperaturave ekstreme të vuajtura. Si rregull i përgjithshëm, lavamani është zakonisht një lloj kasolle e goditur që ndodhet pranë shtëpive.

Si e sigurojnë jetesën në Oymyakon?

Lidhur me aktivitetin ekonomik të këtij qyteti, është e lehtë të shohësh fermat e derrave dhe lopëve. Përveç kësaj, ka disa ndërtesa të administratës publike. Federata Ruse shpenzon shumë para që Siberia të mbijetojë, gjë që nuk lejon që ekonomia të funksionojë keq.

Në këtë qytet a ngrin vetëm 30 sekonda pasi është nxjerrë nga uji, vizitori përshëndet nga një shenjë që thotë ‘mirë se erdhe në shtyllën e ftohtë dhe në tërë muajin janar ka vetëm rreth 28 orë me diell.

Por pse është kaq ftohtë?

Si fillim, gjerësia gjeografike në të cilën ndodhet qyteti Oymyakon shpjegon një nga arsyet pse është kaq ftohtë. Por ajo që e bën të ftohtin që ata vuajnë atje të bëhet ekstrem, i  përgjigjet kombinimit të tre faktorëve kryesorë: pllaja në të cilën ndodhet komuna, distanca nga oqeani dhe situata anticiklonike që pëson çdo dimër.

Përveç kësaj, përveç që është shumë larg detit (i cili nuk lejon që deti të zbusë temperaturat) ai është i vendosur në rreth 740 metra i lartë, gjë që ndihmon që temperaturat të jenë edhe më të ulta. Duke pasur situata anticiklone, temperaturat bien më shumë dhe mbeten më të qëndrueshme.