Mentor Thaqi: LETARGJIA VRET, O BAL

(Musa Jupollit n´refuzim estetik)

Bal, lexo t´paktën ti,

njerëzit tonë s´kanë durim leximesh t´gjata,

durimi i guximshëm na lá bashk me Ibren,

ky i sotmi âshtë mjerim, shkelje e shpirtit tân,

âshtë qyqërim, një vetngushëllim për tuc në cuc >!

Kot citon Sartrin, Hygon, … Roland Barthesin,

kur Gjeografisë së Atdheut m´i ngarkojnë “korrigjime”

e ti ndrydhë du´r,

e ti shtrydhë dru e gur

dhe shpinën njeriut tân i´ bân urë

Nuk shkohet kund pa nisje, bal o

t´paktën me shputa përpara e me thèmra mrápa,

se … letargjia vret … vret o bal, vret

Si tepër nostalgjik n´përshpirtjen tâne, bal

nuk i ipet shkelm s´kâmjes tuj shkelë kâmjen,

e kâmjes plaçkë,

veçse tuj ç´shkelë,

e tuj mjelë me du´r përvjelë

T´bâmit me gisht âshtë sall denoncim cinik,

ironia nuk duron plogështinë,

e kur s´je i zoti i vetvetes, zotësinë e marrin tjer´të

Po i rè kah Porta e Triumfit, nálu e kujto Napoleonin,

edhe n´shafsh tri herë me t´shamen e Tij, mos u bezdis

e njâjta g´juhë me t´njâjtin kuptim,

sall te Komuna kujdes, aty vloi mllefi i gavroshëve

aty u thye dufi i kodoshëve

Kumon´t e Notredammit, nuk janë si fjal´të e Nostradamit,

as Elysea nuk është Antigonea,

bal o, si fort po vonohemi n´gjurmë t´tonat ne t´hershmët

diqysh si me inati n´vetvete

pa ditë me i dhânë kuj “fetfá”, hyjmë n´valle djalle

Ah, po nálem vet sa nuk m´nálen “amelet”

se harrnat sa do t´ri, nuk i m´lojnë zhelet

e ti … ti grahja ecjes … grah e shkrep si din vet

se cubat na ránë n´arë, s´kanë pse shkojnë n´hamarë,

veç n´i nálshim me bahre se nuk po n´rrojnë kahje

Ec bal, ec, nuk kemi pse presim kohën se as ajo s´na pret,

krisja vargut, që prej s´largut godet

Mentor Thaqi, 22 Kallnor 2021