Vazhdon rrugëtimi i Teatrit Kurora

kurora 2013Teatri si pjesë përbërse e artit përmbledhë në vetëveti shumë forma dhe diciplina artistike: literatur, muzikë, koregrafi, dizajnë, arshitektur, pikturë, prozë, poezi, etj… . Dhe të gjitha këto forma të artit i mundëson publikut të shofë, të ndiej, të përjetoj e të jetoj drejtëperdrejtë një histori reale, të dukshëm falë vënjës në skenë dhe prezencës të drejtëpërdrejt të aktorëve.

Kjo lidhje e drejtëpërdrejt në mes artistëve të teatrit dhe publikut jetohet aty për aty në kohën e tashme po që lidhë gjithë mundin e artistëve për pregaditjen e pjesës teatrale  dhe shumicën e kohës të bazuar në skenario të shkruar në kohën e kaluar. E për ti mundësuar pastaj publikut të jetojë në kohën e ardhëshme në momentin që përjeton dhe shijon një pjesë të bukur duke e përciell me ditë të tëra…

Nuk do ishin këto fjalë për teatrin dhe lidhëshmërin e tijë me publikun po të mos ishte teatri shqiptar “Kurora” i qytet të Niont të kanton Vaud në Zvicër.

Ishte viti 1996 ku me nismën e një grupi të rinjësh shqiptar që gjeten forcë, kohë e energji të themelojn teatrin Kurora. Kjo ndodhi në kohën kur e gjithë Kosova luftonte për mbijetesë nga pushtimi . Këta të rinjë arritën në këto kushte kur diaspora shqiptare kishte prokupim kryesor mobilizimin për mbeshtetje të Kosovës së pushtuar. Këta të rinjë  të pasionuar për artin dramaturgjikë gjetën forcë që të krijojn vepra artistike si formë e rezistencës dhe tani më shumë se 17 vite Kurora ka radhitur në kurorën e sukseseve të veta shumë shfaqje dhe prezentime . Duke filluar me pjesë teatrale në gjuhën shqipe e për të vazhduar me pjesë teatrale në gjuhën frenge.

Duke e shikuar biografin e Kurorës na tregon qartazi e gjithë puna e suksesi që përmbledh me veti Kurora gjatë gjithë këto vite.

Zymer Lutfiu udhëheqës i Teatrit thotë që Kurora ka vite të tera që e përciellë dhe që i jap forcë edhe për punën profesionale. Kjo lidhje me teatrin i mundëson që jo vetëm të ketë kreativitet artisitikë po njëherit të ketë kontakte dhe rrjetë të zgjeruar shoqëror.

Visar Qusaj kordinator i palodhur i projekteve të Kurorës, ka vën në skenë shumë vepra të shkrimtarëve të ndryshëm dhe tani na paraqitet me veprën e Jean Anouilh duke e vën në skenë. Lidhjen e tijë me teatër dhe për teatër tani ka filluar ti bartë edhe te familja e zgjeruar.

Në shumë projekte të Kurorës, krahas artistëve shqiptar edhe artistët me prejardhje nga shumë nacionalitet kanë marr pjesë duke i dhën edhe më shumë forcë dhe përkrahje.

Një bashkëpunim i tillë është vën në skenë me pjesën e fundit të Kurorës që do shfaqet radhazi me 29, 30 nëntor dhe 1 dhjetor 2013 në sallën e spektakleve dhe koncerteve të qytetit të Nionit – www.usineagaz.ch. Me 29 e 30 nëntor, pjesa teatrore fillon në ora 20h kurse me 1 dhjetor pjesa teatrore fillon në ora 17h.

 

Ketë pjesë teatrore e mbeshtet qyteti i Nionit, Kantoni Vaud, Loteria Romande dhe ndërmarrja Orllati.

Për më shumë informata dhe për rezervim të biletave mundeni të kontaktoni në numërin : 079 359 65 17

 

Përmbledhja e pjesë teatrore “Antigona” e Jean Anouilh

 

Antigone, në mëngjes  kthehet në pallat pas një mision të fshehtë: për të varrosur  trupin e vëllait të saj Polynices të lën pa varrosur sipas urdhërit të mbretit. .Kjo lë shpirtin e vëllait të Antigone të endet për përjetësi. Por Antigone konsideron detyrë të shenjtë për të varrosur të vdekurit. Rrethi i saj do të bëjë gjithçka për të bindur princeshën të heqë dorë nga projekti i sajë fatale, ajo nuk  dëshiron të ndalet as nga të qarat e të afërmit të saj e as nga presioni i xhaxhait të saj Creonit. Ajo do shkojë deri në fund të misionit të saj. Creoni që ka provuar ta bindë me gjithë peshën e tije, vendos atëhere ta dënoj me vdekje.

Në ketë pjesë teatrore do marrin pjesë: Alison Jaccard, Alphonse Raemy, Agon Rexhaj, Bleona Qusahj, Janine Aebischer, Zymer Lutfiu, Durim Ilazui, Lulzim Qusaj, Axel Brulé, Adrien Pralon, Visar Qusaj .

https://www.facebook.com/#!/theatre.kurora

 

Chronologie, lieux, et participations du théâtre et cinéma

 

Chronologie, lieu, et participations du théâtre et cinéma :

1997 : « Nusja pa duvak », à Nyon (VD), Monthey (VS), Genève (GE) etc.

1999 : « Ali hoxha, hoxhë Alia » à Nyon, Genève, Lausanne, etc.

2000-2001 : « Fundi i legjendave » de Mehmet Kajtazi: Nyon, Lausanne, Renens, Lucerne, Bâle, Berne, Zurich,  etc.

2002 : « Fundi i legjendave », Festival des théâtres à Ferizaj (Kosovë)

2004 : « Tout un hiver sans feu », un film de Greg Zglinski, CAB Production SA, les producteurs délégués : Jean-Luis PORCHET et Gérard RUEY, (plusieurs prix internationaux, et nominé « Meilleur long-métrage » au Prix du cinéma Suisse 2005, à Soleur

2005 : « Mauvaise saison sur l’Olympe » d’Ismail Kadare, Nyon

2006 : « Monsieur Guri Ura, l’étrangers d’ici » de Driton Kajtazi, Nyon, Lausanne, Ecublens, Yverdon, Renens, Genève, Crissier, spectacle en cours

2007 : « Extraits des 10 ans d’humour, La lettre de condoléance » de Lova GOLOTCHINER, Nyon, spectacle en cours

2008 : Projet « Les Ateliers Théâtraux Kurora 2008 », Nyon

2009 : Projet « Les Ateliers Théâtraux Kurora 2009 », Nyon

2010 : Projet « Les Ateliers Théâtraux Kurora 2010 », Nyon

2011 : Dans le cadre des ateliers théâtraux, Kurora a préparé et représenté Vue du Pont d’Arthur Miller 7 fois au Théâtre Funambule à Nyon et une fois à Genève dans le cadre de la journée international contre le racisme.

2011 : Participation aux Assises Cantonales de l’Immigration avec les saynètes de Driton Kajtazi

2012 : Projet « Les Ateliers Théâtraux Kurora 2012 », Nyon

2012 : Participations à La Journée Internationale pour la Non-Violence à La Bibliothèque Municipale de Lausanne avec les saynètes de Driton Kajtazi

 

 « Antigone » de Jean Anouilh

Antigone, vient de renter au palais au petit matin après une mission secrète: ensevelir le corps de son frère, Polynice, laissé sans sépulture sur ordre du roi. Ce dernier laisse l’âme du frère d’Antigone errer pour l’éternité. Mais Antigone considère sacré le devoir d’ensevelir les morts. Son entourage fera tout pour convaincre la princesse renoncer à son projet fatal, elle ne veut céder ni aux pleurs des siens ni à la pression de Créon, son oncle. Elle va jusqu’au bout de sa mission. Créon, qui a essayé de la convaincre de tout son poids, décide alors de la condamner à mourir.

 

Des comédiens associés au projet;

 

Antigone                            Alison Jaccard

Créon                                   Alphonse Raemy

Hémon                                Agon Rexhaj

Ismène                                Bleona Qusaj

La nourrice                        Jeannine Aebischer

Le 1er garde                       Zymer Lutfiu

Le 2ième garde                    Durim Ilazi

Le chœur                            Lulzim Qusaj

Le page                de Créon            Axel Brulé

 

Mise en scène par Visar Qusaj

 

Décors : Adrien Pralon