“Anektoda shqiptare nga mërgimtarët” nga Salih Zogiani, libri më i ri për adhuruesit e anektodave

Salih Zogiani njihet si mbledhës i anektodave shqiptare, të thëna e të shkruara ku përfshihen të gjitha rrethet e trojet ku frymon shqipja jonë. 

Salih Zogiani ka të botuara shtatë libra me anektoda shqiptare, një të përkthyer në anglisht.

Salih Zogiani ka njoftuar për PROINTEGRA.CH, se tani ka përfunduar edhe librin e tetë “Anektoda shqiptare nga mërgimtarët”, i cili së shpejti do të dal nga shtypi.

Libri përmban 303 anektoda të mbledhura nga 85 tregimtarë mërgimtarë.

Salih Zogianin e shohim aktiv në takime të ndryshme kulturore e artistike, e sa herë që merr fjalën di ta bëjë turmën të qeshë. Ndërlidhjet e anektodave në memomentet në të cilat gjendet janë të hatashme, dhe kështu një shembull i mirë i qasjes me letërsinë gojore në të shkruar.

Po ndajmë një anektodë të shkruar në njërin prej librave të tij;

CAKËRRONI MA SHPESH E MYTNI DREQNIT KREJT
– Anekdotë –
Arsimtarët e një shkolle shkonin mirë mes vete dhe ishin marrë vesh të takoheshin kolektivisht, te njëri-tjetri, për muhabet. Kur i erdhi radha njërit, që e kishte babën shumë fetar, i tregoi babës që do t’i vinin shokët për muhabet dhe e pyeti nëse bën të pinin raki?
– Jo, nuk ban me pi raki n’shpi teme! – i tha i ati.
– Mbasi nuk ban me pi raki, a ban me pi konjak? – i tha djali.
– Veç raki nuk banë me pi, e tjetërsend pini çka të doni, – i tha i ati.
Kur filluan të pinin, i cakërronin gotat shpesh. Kur i pa e ama se po i cakërrojnë gotat shpesh, i pyeti:
– Pse po i cakërroni gotat kështu?
– Po, sa herë t’i cakërrojmë gotat, e mbysim nga një dreq, – i tha njëri.
– Amani ju koftë, bre djem, cakërroni sa ma shpesh e mbytni ndreqnit krejt, se ka shumë, – u tha plaka.  Prointegra.ch/