Si të dalësh i fituar në çdo debat, sipas metodës së Gandit

Jeta e Mahatma Gandit është plot me histori dhe anekdota rreth konfrontimeve që përfundojnë duke çliruar doza të mëdha mençurie.

Në fakt, ky njeri mori famë dhe hyri në histori sii pari që udhëhoqi një “revolucion” pa dhunë.

Thuhet, për shembull, se një herë ishte ulur për të ngrënë pranë një profesori në Universitetin e Londrës. Profesori i kërkoi të largohej sepse “zogjtë dhe derrat nuk mund të hanë bashkë“. Gandi u ngrit dhe tha: “Mos u shqetëso profesor, unë do të fluturoj menjëherë larg.”

“Synimi i të gjitha diskutimeve nuk duhet të jetë suksesi, por përparimi.” -Joseph Joubert

Gandi thuajse gjithmonë e arrinte synimin e tij në diskutime. Por ai e bënte këtë me një inteligjencë dhe një hir të tillë që në fund i jepte diçka kundërshtarit të tij.Sekreti i tij, në vend që të fitonte argumentin, ishte të zbulonte një mësim që mund të nxirrej nga situata.

Pra, nëse mendoni se ia vlen ta njohim metodën e Gandit, ne do të detajojmë sugjerimet e saj për të pasur sukses në një diskutim.

Mos jini egoist dhe mos debatoni fort

Për Gandin, çdo këndvështrim mbi një problem duhet të përfshijë gjithashtu kushtet që i krijohen kundërshtarit. Duke qenë i vendosur për këtë ide, ai shkatërroi monopolin e industrisë së tekstilit anglez dhe më pas shkoi në secilën prej fabrikave për të kërkuar falje për shkarkimet që kishte shkaktuar.

Ai karakterizohej gjithashtu nga studimi i plotë i çdo teme. Ai nuk mjaftohej me një pamje sipërfaqësore të botës. Ai lexonte, ai hulumtonte, ai u konsultohej. E gjithë kjo e lejoi atë të krijonte një mendim të bazuar dhe të informuar për çdo çështje. Ky është padyshim një themel i fortë për të përballuar çdo debat.

Trajnoni forcën fizike dhe durimin

Kuptova se forca e trupit kontribuon në mënyrë vendimtare në forcën e mendjes. Gandi karakterizohej nga mbajtja e një forme të mirë fizike, e cila e lejoi atë të duronte periudha të vështira me një aftësi të mahnitshme për t’u rikuperuar. Stërvitja e trupit siguron vetëpërmbajtje, forcimin e vullnetit dhe vetëkontrollin.

Durimi, nga ana tjetër, është trajnimi i mendjes. Gandi tha se një mur duhet të ndërtohet tullë për tullë. Dhe se çdonjëra ka momentin e vet për t’u vendosur atje. Durimi është një tipar i mendjeve më të forta. Të mos dorëzohesh në impulsin e parë është çelësi i suksesit, veçanërisht në një përballje.

Empati me tjetrin, përfshihu me emocionet e tyre

Gandi trumbetoi ide që ishin universale në shtrirje. Parimet e tij nuk ishin produkt i një vizioni lokalist apo të çuditshëm. Krejt e kundërta. Në idetë dhe luftën e tij ishte i pranishëm edhe i gjithë njerëzimi. Doktrina e tij u fokusua fillimisht te njerëzit e tij, por u frymëzua nga vlerat universale.

Ky lider u dha një vend të rëndësishëm emocioneve. Fjalimi i tij nuk ishte thjesht ideologjik. Ai u përpoq të kuptonte pozicionin e kundërshtarëve të tij dhe mori parasysh atë që ata mund të ndjenin. Kjo është arsyeja pse qindra mijëra njerëz në botë e ndoqën dhe e admiruan, edhe nëse nuk e ndanë kauzën e tij. Fitimi i një debati nuk nënkupton domosdoshmërisht anulimin e tjetrit.

Flisni një gjuhë të thjeshtë dhe jini transparent

Thjeshtësia në të folurin e tij ishte diçka që karakterizon liderët e mëdhenj. Ata nuk flasin për t’u admiruar, ata flasin për t’u kuptuar. Dhe mënyra më e mirë për të nxitur të kuptuarit është përdorimi i gjuhës së thjeshtë, të cilën çdokush mund ta kuptojë.

Ky do të ishte populizëm nëse pas tij do të fshiheshin interesa. Por nëse fjalët e thjeshta nuk fshehin të vërtetat e fshehura, ato arrijnë në zemrat e njerëzve. Një fjalim autentik dhe i vërtetë ka një fuqi të madhe bindjeje. Dhe gjithashtu mbart respekt. Një diskutim verbal fitohet kështu: me argumente të thella, të thëna thjesht dhe pa gënjeshtra.

Rritni mbështetjen te vetja dhe këmbëngulni

Gandi këmbënguli të bënte kripën e tij. Në qepjen e veshjeve tuaja dhe objekteve të tjera të përditshme. Ai e ktheu vetëbesimin në një mënyrë për të ndërtuar lirinë. Ai e dinte se lidhjet e varësisë nuk lindin në gjërat e mëdha, por në detajet e vogla. Dhe e sulmoi të keqen që në rrënjët e saj.

Këtij udhëheqësi të madh iu deshën 55 vjet për të arritur ditën e pavarësisë e Indisë, që ishte ëndrra e tij e madhe. Ai e bëri atë sipas mënyrës së tij: pa përdorur dhunën. Ai kaloi mijëra vështirësi para se të mundte. Vështirësi të të gjitha llojeve, madje edhe konflikte me veten. Thellë brenda vetes ai e dinte se këmbëngulja është një çelës që përfundon duke hapur çdo derë dhe se aftësia për të këmbëngulur i lejon dikujt të përparojë drejt suksesit.

Të gjitha mësimet e Gandit na lënë me një katalog të çmuar të vlerave njerëzore. Triumfi i tij ishte një triumf i shpirtit dhe prandaj shënjon një para histori dhe pas histori. Më i madhi nga të gjitha urdhërimet e tij ishte të përballej, pa synimin për të shkatërruar tjetrin. Në këtë mënyrë nuk ka kurrë disfatë, pasi është një mënyrë e sigurt që të gjithë të përfundojnë duke fituar, edhe nëse nuk është gjithçka që do të dëshironin. / KultPlus.com