Mungrasana arbëreshe me lapidarin e kryeheroit mbi shkëmb

Ditën e vizitës, 24 gushtit 2021, kur u gjendem në qendër Mungrasanos (it. Mongrassano) me emërtimin “Sheshi”,  zhvillohej një ceremoni martesore, por jo si viteve më të hershme kur nusja vishej me kostume tradicionale. Ceremonia  u zhvillua në kishën Congrega e Mongrassano, ku ngjitas me te e ka selinë edhe bashkia e qytezës.

Teksti e fotot: Rexhep Rifati

Ky ngulim ndodhet në majë të një kodre dhe përshkohet nga rruga rajonale Torano-S.Marco. Mësojmë se sipas disa historianëve, Mongrassano njihej me këtë emër që në shekullin  XII. Kjo zonë llogaritet si më e hershme me popullatë arbëreshe, ndaj edhe në shenjë kujtimi për të kaluarën e lavdishme, aty afër në një masiv të vogël është ngrit busti i heroit tonë kombëtar.

Qendra Ikonografike Arbëreshe, që u themelua në vitin 1992,  mbledh një galeri të madhe fotografish të kulturës italo-shqiptare,  si dhe shfaq një ekspozitë me veshje tradicionale arbëreshe. Në datën e vizitës sonë ishte e mbyllur, ndaj u desh të pajtohem vetëm me shkrepjen e një foto tabelës së saj.

  • Sheshi ku ndodhet edhe bashkia e kisha
  • Monumenti i Gjergj Kastriotit tejet tërheqës
  • Pamja e një lagje
  • Grupi artistik i Mungrasanos
  • Ngulimi posedon edhe një qendër ikonografike