Krijimtaria letrare e Prof. Isuf Bajraktari, shpreh më së miri karakterin shqiptar

Recension për veprat poetike ”Natë e trishtuar” dhe Poezitë e shpirtit”, të autorit

Prof. Isuf Bajraktari.

Nga Hysen Ibrahimi

 

Ideja kritike e mirëfilltë e letërsisë nuk është kritikë që rrënon, por përkundrazi,

është kritikë që ndërton. Nuk varet vetëm nga pikëpamja filozofike, por që ka

zotësi të shtron strukturimin artistik, letrar e poetik të jetës së autorit për

veprimtarinë e tij krijuese. Dhe në këtë rast, kur njeriu shkruan për krijues siç është

Prof. Isuf Bajraktari, i diplomuar në Fakultetin e Filologjisë, drejtimi Gjuhë dhe

Letërsi Shqipe, si veteran i arsimit, veprimtar i dalluar në Suedi i cili prej ditëve të

para në Suedi është angazhuar vullnetarisht dhe ka punuar në arsim si mësues i

gjuhës amtare shqipe me fëmijët shqiptarë në shkollat e organizuara nëpër

vendstrehimoret e refugjatëve, pa pagesë, anëtar i shumë asociacioneve letrare,

kulturore e kombëtare dhe tani nënkryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe

Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi, pa dyshim të bënë që ti

kushtohesh me një kujdes të veçantë, sepse e meriton shumë.

Ndaj me shumë kënasqësi, sot referoi për veprat e tij letrare dhe mund të them

lirisht se veprat me poezi të titulluara “Natë e trishtuar”, (2020) dhe ”Poezi të

shpirtit” (2021) të autorit Prof. Isuf Bajraktari, kanë tërhequr vëmendjen e lexuesit.

Megjithatë, përveç vperimtarisë së tij atdhetare, ai nuk ka qenë i njohur në tërësi se

ai poesedon një bagazh të madh në fushën e krijimtarisë letrare, poetike dhe as që

ka pasur ndonjë botim në këtë fushë deri para dy viteve. Mirëpo në dy vitet e

fundit, si duke Prof. Isuf Bajraktari, ka shpërthyer dhe ka nxjerrë dy vëllime me

vlera të veçanta letrare e poetike të cilat ndriçojnë aktualisht aq sa është e

mundshme për jetën dhe veprën e tij, sepse siç shohim, ai nuk ka të ndalur së

krijuari.

Duke qenë recensent në librin e parë dhe redaktor në librin e dytë të tij, kam arritur

të zbuloj, se autori është i vaçantë se si shtron të gjitha idetë kryesore, që e kanë

brengosur gjatë gjithë jetës së tij, me një vështrim tërësor poetik e historiko-letrar.

Veçse, të krijuara si poezi, i janë nënshtruar kritikës së rrept të redaktorëve,

recensentëve dhe të lektorëve të dy veprave të tij, siç janë, Nezir Prokshi,

Hysen Ibrahimi, Agim Desku, Leonora Laçi, Prof. Fidan Baliu e Prof. Muhamet

Ibrahimi, kritikë kjo që ngritë lartë krijimtarinë poetike të Prof. Isuf Bajraktarit,

duke i analizuar në hollësi, duke i parë e duke i vendosur si poezi me peshë letrare

në përfshirje të proceseve historike të kohës.

Me tiparet e saj dalluese krijimtaria letrare e autorit Bajraktari, shpreh më së miri

karakterin shqiptar, sidomos për të dëshmuar para botës evropiane se krijimtaria

shqiptare është në vijë me botën Perendimore, në të gjitha sferat, e po ashtu edhe

në kulturë, letërsi dhe krijimtari poetike. Kështu poeti Prof. Isuf Bajraktari përveç

se na del si një krijues i mirëfillt në fushën poetike, duhet ditur lexuesi se ai është

merrë me shkrime shumë herët dhe mund t’a gjejmë nëpër shumë vepra të autorëve

tanë në perëndim, si studiues, opinionist dhe poet. Është fitues i shumë çmimeve e

mierënjohjeve gjatë pjesëmarrjes në takime letrare poetike, përurimin e veprave

dhe në shumë sesione shkencore. Ndaj, duke u nisur nga parimi se ideja e qëlluar

për botimin e çfarëdo vepre, nevojitet virtyti njerëzor, intelektual, ideor dhe i

vendosur, gjë që të gjithas këto me shumë sukses i poesedon poeti ynë i dashur

Bajraktari.

Krejt në fund, mund të themi se autori, në krijimtarinë e tij, ka arritur shkallën

artistike të poezive të shkruara me ndikim nga rilindasit tanë, dhe nga horizonti

aktual i kohës me ide edhe për të ardhmën, që shkrihet plotësisht në idealin

kombëtar SHQIPTAR.

Ju lumtë Prof. Isuf Bajraktari.

Ängelholm, Nëntor 2021