Komuniteti kosovar në Zvicër një “aset i përbashkët” me shumë arritje

Në kuadër të 17 Shkurtit Ditës së pavarësisë së Kosovës, ambasadori i Kosovës në Zvicër Sami Ukelli organizoi një pritje në selinë e ambasadës, ku morën pjesë përfaqësues diplomatike konsullor të disa shteteve si dhe bashkatdhetarë nga fusha të ndryshme që jetojnë dhe veprojnë me shumë sukës në Zvicër.

Nga Rexhep Rifati & Osman Osmani

Ambasadori Ukelli pasi përshëndeti bashkëkryetarin e Grupit Parlamentar të Miqësisë Zvicër-Kosovë, Këshilltari Kombëtar Cedric Wermuth, ( që me një fjalë përshëndetëse iu drejtua të pranishmëve), Ambasadorja e Principatës së Lihtenshtajnit në Zvicër, H.E. Znj. Doris Frick, ambasadoren Ruth Huber, Ambasadorin Geissbühler, Ambasadoren Agai Demjaha dhe Ambasadorin e Republikës së Shqipërisë Ilir Gjoni dhe ambasadorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Kenan Ramadani, iu drejtua të pranishmëve me një fjalë përshëndetëse, të cilën po e japim në integrale.

Ja fjala përshëndetëse e ambasadorit të Republikës së Kosovës, Shkëlqesisë së tij Sami Ukelli:

Te dashur bashkatdhetarë, bashkëkombës e miq!

Jam shumë i lumtur që sot mund të festojmë jo vetëm një, por dy raste. Së pari 17 shkurti do të mbahet mend në Zvicër si Dita e Lirisë kur u hoqën shumica e kufizimeve nga korona dhe kjo është për ne aktiviteti i parë ne menyre te hapur pas një kohe të gjatë ku nuk kemi  nevoje të tregojme certifikata apo të mbajmë maska.  Ndoshta do të na duhet kohë që ne të mësohemi me këto liri të reja.

Së dyti, dhe kjo është arsyeja kryesore për mbledhinë tonë sot, ndihem shumë i privilegjuar dhe i nderuar t’ju mirëpres në ambientet tona modeste me rastin e 14 vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës.  Në këtë ditë 14 vite më parë, përfaqësuesit legjitim të institucioneve tona e shpallën Kosovën shtet të lirë dhe të pavarur.

Mbështetja e Zvicrës për Kosovën

Ndërrojmë lokacionin: Në këtë ditë, 14 vjet më parë, në një kishë në qytetin Wil të kantonit St. Gallen ne një shërbim te ftuar nga famullitari i kishës katolike te Zvicrës lindore don Marjan Marku merr pjesë ministrja e atëhershme e Jashtme e Zvicrës, znj .  Micheline Calmy-Rey.  Edhe pse ishte një shërbim në një të diele dhe e rastësishme që u rregullua javë më parë, në një farë mënyre kurorëzoi mbështetjen e Zvicrës për pavarësinë e Kosovës.

 

Sa i përket arritjeve të shtetit më të ri të Evropës gjatë 14 viteve të fundit, Kosova ka bërë përparim të jashtëzakonshëm dhe kjo duhet pranuar. Kosova ka bërë një rrugë të gjatë për të cilën të gjithë mund të krenohemi. Sa i përket imazhit të Kosovës, janë artistët, sportistët dhe profesionistët, është diaspora e suksesshme që kontribuon dukshëm në paraqitjen e imazhit të vërtetë të Kosovës dhe te gjithe keta janë shumëfish më të suksesshëm në punën e tyre sesa ne,  diplomatët. Janë sukseset e tyre në vitet e fundit ato që kanë ndikuar fuqishëm në formësimin e identitetit kombëtar shqiptar në Kosovë.

Por sfidat mbeten.

Dhe sigurisht ne duhet të vazhdojmë të ndërtojmë një Kosovë demokratike, të begatë, multietnike dhe evropiane në vitet e ardhshme.

Me gjithë sfidat, institucionet dhe populli i Kosovës janë të vendosur të përmbushin të gjitha kushtet e nevojshme për integrim në BE dhe të punojnë shumë për t’u pranuar dhe për të gjetur vendin e tyre të merituar në bashkësinë ndërkombëtare. Kjo mund të arrihet me mbështetjen e miqve dhe partnerëve tanë, ndër të cilët ne i konsiderojmë Zvicrën dhe Lihtenshtajnin nga më të rëndësishmet.

Marrëdhënie të shkëlqyera diplomatike dhe institucionale

Nëse shikojmë pas në marrëdhëniet tona dypalëshe gjatë 14 viteve të fundit, marrëdhëniet midis vendeve tona janë përmirësuar dukshëm dhe shumë gjera janë arritur së bashku, me nivelin e shkëmbimeve dypalëshe që rritet shumë herë çdo vit. Sot mund të them me krenari se kemi arritur të krijojmë dhe mbajmë marrëdhënie të shkëlqyera diplomatike dhe institucionale. Fakti që marrëdhëniet mes vendeve tona janë të shkëlqyera dhe se Kosova gëzon një imazh të mirë, është edhe falë komunitetit tonë kosovar në Zvicër si një “aset i përbashkët”, i cili është dëshmuar të jetë shumë i zellshëm dhe profesional dhe është shumë mirënjohës për mundësinë që i është dhënë asaj.

Përfaqësime elitare të kosovarëve të ri në Zvicër

Sot është bërë edhe më e vështirë të renditësh të gjitha këto raste individuale me suksese te diasporës shqiptare në Zvicër pa harruar ndonjë. Përfaqësimi i suksesshëm i një kosovari për Zvicrën në Evrovizion, paraqitjet e jashtëzakonshme të futbollistëve për Zvicrën në Kampionatin Evropian Euro2020, çmimi për “Sipërmarrësi i Vitit”, pozitat në institucionet legjislative dhe ekzekutive në nivel lokal dhe kantonal janë vetëm një. Pjesë e suksesit të mijëra e mijëra vajzave dhe djemve tanë nga Kosova, të cilët me angazhimin e tyre kontribuojnë në zhvillimin e vetë Zvicrës.

Megjithatë, ka një aspekt që duhet përmirësuar: marrëdhëniet ekonomike, investimet dhe rritja e tregtisë. Ne duhet të shtojmë përpjekjet tona për ta bërë më tërheqës për biznesin zviceran që të vijë dhe të investojë në Kosovë, për te mirën e te dy vendeve e popujve.

Gëzuar! “.