Covid-19: Personave mbi 80 vjeç tani u rekomandohet të bëjnë një tjetër vaksinim përforcues

Enti Federal për Shëndetësi i Zvicrës (BAG) dhe dhe Komisioni Federal për Çështje Vaksinimi (EKIF) kanë përditësuar rekomandimet e vaksinimit për verën. Personave mbi 80 vjeç u rekomandohet një vaksinim i mëtejshëm përforcues. Në vjeshtën e vitit 2022, rekomandimi i vaksinimit do të shtrihet për të gjithë popullsinë e rritur të moshës 16 vjeç e lart.

Pyetjet e shpeshta

Kush duhet të vaksinohet?
BAG rekomandon që njerëzit që janë veçanërisht të rrezikuar dhe që janë në rrezik të lartë për të zhvilluar një sëmundje të rëndë duhet të vaksinohen përsëri.

Të gjithë personat mbi 16 vjeç do të marrin një rekomandim në vjeshtë, ndonëse ne mënyrë të përshkallëzuar. Faktorët për këtë janë rreziku i sëmundjes në rast infeksioni dhe potenciali i vaksinimit përforcues për të parandaluar përkeqësime e çrregullime të rënda.
Mbi 80-vjeçarët mund të vaksinohen për herë të pestë në vjeshtë.

Pse nevojitet përsëri vaksinimi?
Autoritetet presin që ngarkesa virale të rritet përsëri ndjeshëm në vjeshtë dhe dimër. Përveç kësaj, nënvariantet e reja të omicron BA.4 dhe BA.5 janë më ngjitëse dhe ndoshta shkaktojnë edhe ecuri më të rënda. Për shkak se mbrojtja e vaksinimit zvogëlohet në të njëjtën kohë, një vaksinim përforcues është i përshtatshëm në kohën e duhur. E rëndësishme: Për shkak se mbrojtja kundër kurseve të rënda përmirësohet vetëm për rreth tre muaj, vaksinimi nuk duhet të bëhet shumë herët.

Kur duhet të vaksinoheni?
Koha e saktë se kur do të zbatohet vaksinimi përforcues në vjeshtën e vitit 2022 nuk mund të përcaktohet në këtë kohë. Koha dhe rekomandimi i detajuar i vaksinimit për vjeshtën e vitit 2022 do të ndikohet nga disa faktorë që aktualisht nuk dihen. Faktorët janë zhvillimi epidemiologjik ose disponueshmëria dhe efektiviteti i një vaksine të përshtatur ose një vaksine tjetër.

A ka një vaksinë të re kundër varianteve të reja?
Vaksina e përshtatur për Omicron do të vijë. Së pari, përbërësi i ri aktiv duhet të tregojë se është i përsosur, se tolerohet mirë dhe se mbron kundër omicron më mirë se paraardhësit e tij. Pritet të jetë në dispozicion në vjeshtën e 2022.

Kush i paguan shpenzimet e vaksinimit?
Vaksinimi është falas për personat mbi 80 vjeç. Nëse personat nën moshën 80 vjeç duan një vaksinim tjetër përforcues (p.sh. për udhëtime ose për shkak të një nevoje individuale për mbrojtje), vaksinimi i nënshtrohet një tarife.

Vaksinimi përforcues në vjeshtën e vitit 2022 do të jetë pa pagesë për popullatën në rast të një rekomandimi të gjerë, siç ka qenë deri tani për vaksinat e rekomanduara. Shpenzimet për vaksinat, administrimin dhe materialet e nevojshme përballohen nga qeveria federale, kantonet dhe sigurimi i detyrueshëm shëndetësor.

A zgjatet certifikata me vaksinimin e katërt?
Është ende e paqartë, por sqarimete janë në vazhdim e sipër.

A do të ketë mjaft vaksinë?
Sipas BAG dhe EKIF, ekzistojnë doza të mjaftueshme vaksinash. Qeveria federale pret që vaksinat e përshtatura do të jenë të disponueshme në vjeshtën e vitit 2022, përveç vaksinave të përdorura deri më tani.

Për më shumë infriomacione shih edhe faqen e Entit Federal për Shëndetësi të Zvicrës:

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/das-bag/aktuell/medienmitteilungen.msg-id-89625.html