4.3 C
Zurich
Thursday, January 21, 2021

Pandemia dhe procedurat pas hyrjes në Zvicër

Osman Osmani, Zvicër, më 23 gusht 2020 Shqipëria deri më 20 gusht nuk gjendej në listën e vendeve me rrezik të shtuar dhe kështu deri...

Kalaja e Kaninës, ku Skënderbeu festoi martesën me Donika Arianitin

  Qyteti i fortifikuar i Kaninës, vetëm 7 kilometra larg Vlorës  është ngritur nga shekulli i IV p.e. sonë, ndërsa që gjithë sistemin fortifikues e...

Kalaja e Prezës, që vëllezërit arbëresh e stolisën me flamur gjigant

    Kjo kala është ndërtuar në pjesën më të lartë të vargut kodrinor, prej nga zotërohej pjesa veriore e fushës së Tiranës dhe kontrollohej rruga...

TË DREJTAT DHE DETYRIMET QYTETARE TË DIASPORËS

Osman Osmani, Zvicër, më 5.8.2020 PJESA II Sa mund të arrihet integrimi dhe pjesëmarrja e përfshirja në jetën shoqërore, dhe realizimi i të drejtave themelore njerëzore...

PËRJASHTIMI APO PËRFSHIRJA (EKSKLUSIONI APO INKLUSIONI)

Osman Osmani, Zvicër, më 4 gusht 2020  PJESA I A ndjekin politikat shtetërore sa i përket pjesëmarrjes shoqërore parimin e përjashtimit (selektiv) apo atë të (gjithë)përfshirjes?! Për...

Ndahet nga jeta një nga figurat e shquara të arbneshëve të Zarës

    Arbneshi, Ivica Matešić Jeremija, që u varros me nderime ushtarake në përcjellje të mijëra qytetarëve, u shqua si ushtarak, diplomat karriere në Tiranë, Shkup,...

Muze

Me muzeun arkeologjik të Korçës, prointgra përmbyll vitin me 48 muze shqiptare

Ndonëse është amortizuar në masë, ky muze që është ndërtuar në vitin 1985 brenda tij ruan plot 1.200 objekte, të cilat datojnë prej epokës...

Shtëpia muzeale e Filip Shirokës në Shkodër, josh me stil e traditë  

Pas zhgënjimeve që përjetova tek shtëpitë e figurave të shquara kombëtare në pjesë të ndryshme të Shqipërisë, sidomos me shtëpinë e vëllezërve Frashëri në...

Dhoma muzeale, prej nga Xoxa me “Lumin e vdekur”  bëri histori në letërsi  

  Gjatë një udhëtimi të ekipit të portalit tonë në qytetin e Fierit, ishim edhe në qytetin antik të Apolonisë, duke vizituar edhe pavijonin e...

Postimet e Fundit

Stambolli, qendër e rëndësishme e lëvizjes shqiptare

Sipas librit të Qamil Bytyçit: “Shqiptarët e Harruar në Turqi”, në kaptinën II – 1a - SHQIPTARËT NË PERANDORINË OSMANE, thuhet se: Stambolli ishte...

Një vend për Anton Çettën, një vend për gjakfaljen

Keqkuptime të mëdha duken në sfondin e veprave të kujtesës kolektive te shqiptarët. Veprimtaria zhvillohet pothuajse në mënyrë ilegale. Nuk ka as kushte formale,...

Strigari i Zef Serembës që edhe sot frymon me vargjet e lirikut rilindas 

  Për herë të parë në Strigari (ital.San Cosmo Albanese), u gjenda më të 2 Mars 2019, ku hyrje të pret një tabelë me: “Mirëseardhje...

Zgjedhja e Editorit

Zgjedhja që çon te zgjidhja

Shkolla dhe puna e vendosin statusin që kanë emigrantët në shoqëri. Një shoqatë i ndihmon ata të bëjnë zgjedhjen e duhur. Për më shumë...

NJOFTIM – Intervistë ekskluzive Rita Ora pjesë e konferencës Diaspora Flet 2020

Sot zhvillohet dita e 3-të e konferencës virtuale “Diaspora Flet 2020”. Konferenca përmbyllet me një maratonë diskutimesh mbi çështjet që lidhen me angazhimin e...

Diaspora Flet 2020 – Dita e 2-të: Si mund të rikanalizojmë remitancat dhe të...

Mes shqiptarëve, gatishmëria për të dhuruar para, kohë dhe ekspertizë për vendet e origjinës dhe të tjerët nuk ka munguar asnjëherë. Por, me kalimin...

Kuzhina

  Në një konferencë për shtyp mbajtur më 6 Nëntor 2020, në Lindau të Kantonit të Cyrihut, u promovua djathë i ri me shije tradicionale...

Magjet muzeale, relikte me vlerë të trashëgimisë kombëtare 

  Gjatë udhëtimeve të mija nëpër muze dhe kullat shqiptare,përmes objektivit fiksova edhe disa nga magjet tona, që ruhen si relikte të së kaluarës, por...

Ylber Bibaj, kuzhinier i shquar në njërin nga restorantet më reprezentative të Cyrihut

Ky kuzhinier me prejardhje nga Ferizaj, që nga viti 2013 punon në Restorantin vegjetarian HILTL AG në Cyrih, që njihet si ndër më të...