5 TETORI DITA BOTËRORE E MËSUESVE

“E ardhmja është në duart e mësuesit”. Viktor Hygo

Që nga viti 1964 festohet 5 tetori- Dita Botërore e Mësuesve/eve.

Kjo festë ka për qëllim ngritjen e ndërgjegjes shoqërore mbi përgjegjësinë e mësueseve e mësuesve për misionin e tyre që kanë në shoqëri; edukimin dhe arsimimin e fëmijëve. Nga

Dita Botërore e Mësuesve Dita Botërore e Mësues, synon të rrisë ndërgjegjësimin për përgjegjësinë e mësuesve. Dita e Mësuesit është një ditë e veçantë vlerësimi për mësuesit. Festimi i kësaj date është nderim për mësuesit dhe shkollën e një lokaliteti kudo qoftë në botë. Kjo ditë është themeluar në vitin 1994 nga UNESCO dhe shumë vende shënohet me programe festive kushtuar mësuesit.

…histori          

Nisma rreth themelimit të Ditës Botërore të Mësuesve u dha në vitin 1993 në Gjenevë kurse një vit më vonë, në vitin 1994, UNESCO vendosi Ditën Botërore të Mësuesve ose Ditën Botërore të Mësuesve. Drejtori i Përgjithshëm i atëhershëm i UNESCO-s Frederico Mayer bëri thirrje për njohjen e angazhimit të stafit mësimdhënës.  Fakti që dita botërore e mësuesit bie më 5 tetor nuk është zgjedhur rastësisht, por kthehet në një ngjarje historike. Më 5 tetor 1966, UNESCO dhe Grupi Ndërkombëtar i Punës në Paris miratuan Kartën për Statusin e Mësuesve, e cila thekson rolin e rëndësishëm të mësuesve.

UNESCO thekson se profesioni i mësuesit është në rënie në status në shumë vende të botës. Në Ditën Botërore të Mësuesit, është momenti  i veçantë për të forcuar reputacionin e mësuesit si faktor  me vlera shoqërore për aftësimin e brezave të ardhshëm.

… përpjekje

Mësuesja respektivisht mësuesi është figura më e dashur e një kombi dhe shumë e respektuar. Shqiptarët e robëruar e kishin të ndaluar shekujve shkollimin në gjuhën amtare, andaj për arritjen e mësimit shqip shumë mësuese e mësues ranë dëshmorë  duke derdhur gjakun e tyre për shkronjat e shenjta shqipe. Shekujve u fol shqip, u këndua shqip, u recitua shqip, u shkrua shqip. Tani shkolla shqiptare vazhdimisht po reformohet. Kudo me  krenari kujtojmë historinë tonë të ndriçuar nga emra të mësuesve e mësueseve para të cilëve përulemi me respekt: Pandeli Sotiri, Koço Sotiri, Papa Kristo Negovani,  Anderua Logoreci, Don Mikel Tarabulluzi, Ndue Paluca, Ahmet Duhanxhiu, Kolë Rrota, Justin Rrota, Fadil Gurmani, Agni Papajani, Shaban Jashari e shumë tjerë, janë emra që shndritin shkronjat shqipe shekujve.

Urime 5 Tetori- Dita Botërore e Mësueseve dhe Mësuesve!