20 vjetori i vrasjes së heroit Abdullah Tahiri

Është përkujtuar në Prishtinë heroi i kombit Abdullah Tahiri, në nderim të 20 vjetorit të rënnies së tij. Kontributi i tij për Kosovës, vepra e tij heroike dhe aktivizmi për cëshjte kombëtare, u vlerësua lartë ndërsa u tha se këto e bënë atë të pavdekshëm dhe të kudondodhur në mesin tonë.

Academia përkujtimore e cila u mbajtë më këtë rast, solli mës vete një numër të krerëve institucional, miqve e familjarëve të heroit, ndërsa për guximin dhe karakterin e tij foli edhe presidenti i cili tha se burgosja, dënimi dhe ekzekutimi i Abdullah Tahirit nuk ishte i rastësishëm, por kjo u bë me qëllim që figurat e mëdha si ai të mos I linin të lirë por t’ia pamundësonin rrugën e nisur për liri.

Ndryshe, Abdullah Tahiri u lind më 2 shtator 1956 në Malishevë të Gjilanit. Ai ishte njëri nga organizatorët e demonstrative të pranverës 1981, ku më 11 mars 1981, ishte ai që përmbysi tabakun e ushqimit në mensën e studentëve në Prishtinë.

Dhe më 1-2 prill 1981, kur filluan demonstratat të ishin tejet të organizuar, ku u kërkua hapur Kosova Republikë, ndërsa Abdullahu ishte njeriu më praktik, më i zëshmi, i cili arriti t’u jepte kahe demonstratave. Gjatë kësaj kohe ishin një fazë e legjitimitetit të kërkesës “Kosova Republikë”

Veprimtarisë së Abdullahut armiqtë i kishin ra në gjurmë dhe atë më 15 gusht 1998 e kishin arrestuar dhe pastaj nga burgu i Gjilanit e transferuan në ate të Dubravës nga i cili u kthy kufomë. Themelues i ZOK të UÇK-së, dhe komandant i parë i ZOK-ut. Sot trupi i Abdullahut prehet në varrezat e dëshmorëve në Gjilan. Tahiri ka qenë aktiv në kryesinë e Unionit të Subjekteve Politike të Gjilanit(USPGJ) që veproi si trup unik dhe, falimi i njohur i Abdullah Tahirit, i cili shpallë publikisht përkrahjen politik të partive subjekteve unike, Tahiri është burgosur më vonë së bashku me Ahmet Demirin, si themelues të UÇK-së në Zonën e Karadakut dhe të dënuar më 4 vite burgim dhe disa të tjerë, Tahiri ishte komandantit themelues i ZOK-ut të UÇK-së, gjeneralmajori dhe tashmë dëshmor dhe hero i Kosovës, Mbledhja është mbajtur më 15 qershor 1998, në shkollën fillore “Selami Hallaçi”, me intonimin e himnit kombëtar dhe të UÇK-së.

Tahiri – Duli ishte aktiv edhe më parë përmes lidhjeve tjera kishte organizuar taki me me Raif Halimi- Cernica, sidomos me 14 dhe 15 maj 1998, së bashku me Muharrem Bajramin, Abdullah Tahirin kishin takuar, Ahmet Rexhen( ish-pjesëtar i UKS-së, tashmë dëshmor), me këtë rast i është bashkuar formacionit ushtarak UÇK-së duke i vënë në dispozicion veturën e tipit Golf si material ushtarak, automatin e ri (AK-47), tre revolvera, 20 bomba, një qift pesqe (me municion), gjysmë arke fyshek.