Lajmet e fundit
sqde
Home / Opinione

Opinione

Heshtja e së ligës si bashkëfajësi

Pranimi i një realiteti represiv si i pandryshueshëm rezulton në dorëzim të përgjegjësisë individuale. Kur heshtim mbi të ligën, a nuk bëhemi pjesë e saj? A nuk shndërrohemi vetë në krijues të po atij realiteti represiv? Luljeta Aliu Klientelizmi dhe korrupsioni, fenomene për ekzistencën e të cilave faji kryesor bie mbi institucionet, janë diskutuar me lehtësi nga pozita e vëzhguesit ...

Read More »

Egoja dhe budallepsja si vlerë

Nga Shemsije Elshani Njëri prej instinkteve më të fuqishme të njeriut, është ai i vetëmbrojtjes. Vetëm një i çmendur mund të qëndroj pasiv para rrezikut që kërcënon ekzistencën e tij. Pushtetarët, u murr vesh, nuk janë kaq të aftë të parashohin rreziqet, andaj nuk ndërmarrin asgjë, por habit fakti që as ata që i kanë besuar fatin këtyre pushtetarëve nuk ...

Read More »

SISTEMI NARCIST I VLERAVE DHE LIRIA

Sipas Erich Fromit, narcizmi është orientim shoqëror i gabuar (i sëmurë). Sipas tij, ka disa forma te narcizmit: ai individual, ne grup, primar, sekondar, malinj, beninj, i dukshëm i padukshëm, pozitiv, negativ , si dhe format atipike. Narcizmi është sëmundje shoqërore qe prek te dy gjinitë njësoj, me pak dallim ne manifestimin klinik. Sipas psikoanalistes se njohur franceze Fransuaze Dolto, ...

Read More »

RESPEKTI DHE DASHURIA – FUNDAMENTI REAL I SHOQËRISË PROGRESIVE

Në definicionin për shëndetin, pos mirëqenjes fizike, dhe psikike, bën pjesë dhe mirëqenia sociale. Njëri prej shkaktareve të kancerit kaq të shpeshtë në Kosovë, mendoj, është edhe rrethi i semurë social. Raportet sociale të helmuara, shkaktojnë herët a vonë vatrën e vet organike. Shemsije ELSHANI Meqë respekti e dashuria janë ndjenja që fillojnë prej vetes, është e natyrshme që njerzit ...

Read More »

SIEG FÜR DEN LINKEN BEWEGUNG SÜDOSTEUROPAS – VETËVENDOSJE

Lëvizja Vetëvendosje! (Bewegung für Selbstbestimmung) gilt nach der vorgezogene Parlamentswahlen Kosovas am 11.06.2017 als stärkste politischer Kraft des Landes. Sie setzt sich u.a. für Demokratisierung und für die wirtschaftliche Entwicklung des Landes, für Rechtsstaatlichkeit, für soziale Gerechtigkeit & Gleichberechtigung sowie für gesellschaftliche Inklusion allen, ein.   Überblick über die Bewegung für SELBSTBESTIMMUNG! Lëvizja VETËVENDOSJE! (Bewegung für SELBSTBESTIMMUNG!) ist eine politische ...

Read More »

Ja kujt ia beson votën e tij veprimtari e sindikalisti Hilmi Gashi

nga Hilmi Gashi Me Sami Kurteshin na lidhë një shoqëri e gjatë, miqësi e sinqertë dhe respekt i ndërsjellë. Jemi njoftuar në vitin 1996 në Bernë në Radio Bern RaBe, një radio lokale në kryeqytetin e Zvicrës, në një emision dy orësh në gjuhën gjermane për integrim të të huajve në Zvicër. Unë isha udhëheqës i këtij emisioni. Të ftuarit ...

Read More »