Lajmet e fundit
sqde
Home / Kulturë

Kulturë

Denis Nushi – Migrimi / mobiliteti dhe identitetet hibride të diasporës

  Abstrakt Ky artikull me një qasje aplikative sqaron fillimisht fenomenin e identiteteve hibride, duke iu referuar shembullit shqiptaro-kosovar në diasporë. Rezultati në shembullin konkret të marrëdhënies midis identiteteve “cocktail”, “fluide” apo “tranformuese” të fëmijëve të lindur jashtë vendlindjes dhe formimit të identiteteve të duhura varet po ashtu nga fakti se sa kohë efektive prindërit janë të gatshëm dhe kanë ...

Read More »

Detit (Poezi)

Atje në detin më të largët Lash shpirtin tim Të fshihet në pritje Hijeve shkëmbinjëve Valëve të mëngjesit Asnjë ishull mos ta kërkojë, nuk dua shpëtim Ishujt vetë nuk vijnë Aty të endet, në kërkim të prehjes Deri sa në një tjetër jetë të takohemi përsëri Apo do të na presë një tjetër behar? Një i mbarë… Kur deti t’i ...

Read More »

Egoja dhe budallepsja si vlerë

Nga Shemsije Elshani Njëri prej instinkteve më të fuqishme të njeriut, është ai i vetëmbrojtjes. Vetëm një i çmendur mund të qëndroj pasiv para rrezikut që kërcënon ekzistencën e tij. Pushtetarët, u murr vesh, nuk janë kaq të aftë të parashohin rreziqet, andaj nuk ndërmarrin asgjë, por habit fakti që as ata që i kanë besuar fatin këtyre pushtetarëve nuk ...

Read More »

Poezi: Nuk i dua stinët

Jo, nuk i dua stinët. Padhembshurisht e fshikullojnë jetën Trajektores së kohës së njerëzimit Nuk çajnë kokën për zemrën që mbeti pas Nën rrezet e mallit përvëlues për freskinë kaltëroshe të syve engjëllore Me çdo gjethe verdhake vjeshte humbas, Kam drojë, afërsine ndaj hyjniut tim. kjo drithërime shpirti si nuk ka të ndalur! Kot çirret zemra ndaj padrejtesise se orës, ...

Read More »

Theatersudio „Aktrimi“  – STATION 17b

Bashkëatdhetarë të nderur, zonja e zotërinjë, Ju ftojmë, sidomos Ju që jetoni në St. Gallen e rrethinë, të merrni pjesë në shfaqjen e Theatersudio „Aktrimi“  këtë herë me shfaqjen STATION 17b (gjermanisht dhe shqip). Shfaqja fillon në orën 19:00, një orë përpara mund të takoheni me miq në Bar të teatrit. Vendi: Theater Grabenhalle, St. Gallen Datat: 14. Nëntorë dhe ...

Read More »