Lajmet e fundit
sqde
Home / Diasporë

Diasporë

Denis Nushi – Migrimi / mobiliteti dhe identitetet hibride të diasporës

  Abstrakt Ky artikull me një qasje aplikative sqaron fillimisht fenomenin e identiteteve hibride, duke iu referuar shembullit shqiptaro-kosovar në diasporë. Rezultati në shembullin konkret të marrëdhënies midis identiteteve “cocktail”, “fluide” apo “tranformuese” të fëmijëve të lindur jashtë vendlindjes dhe formimit të identiteteve të duhura varet po ashtu nga fakti se sa kohë efektive prindërit janë të gatshëm dhe kanë ...

Read More »

LINJA STOP DUHANIT!

Krahas ca institucioneve në Zvicër, të cilat e luftojnë duhanin, është edhe një këshillimore, e cila shërbimet e veta nga viti 2008 i ofron krejtësisht falas. Ky shërbim quhet LINJA STOP DUHANIT! ngase shërbimet i ofron vetëm përmes telefonit. Për ta bërë më mirë të njohur këtë shërbim, për lexuesit zhvilluam një bisedë të shkurtër me këshilltarin që përmes kësaj ...

Read More »

Kërkohet lirimi i ish të burgosurit politik dhe veprimtarit socialdemokrat Sadri Ramabaja

Fillojnë reagimet e para publike për lirimin e ish të burgosurit politik, veprimtarit dhe aktivistit socialdemokrat Sadri Ramabajës.  Një grup intelektualësh të profileve të ndryshme, nga vende të Perëndimit dhe kryesisht me qëndrim atje, përmes shkresës së mëposhtme iu janë drejtuar Gjykatës Speciale në Prishtinë dhe prokurorit Sylë Hoxha, përmes të cilës kërkojnë lirimin e Dr. Sadri Ramabajës, duke e cilësuar ...

Read More »

PROGREDIR: MUNDËSIA PËR ARSIMIMIN E MËTEJMË PROFESIONAL NË ZVICËR

Projekt Progredir u mundëson migranteve gra (tani në Bernë edhe migrantëve burra) nxënien e arsimimit parësor profesional. Është iniciuar nga Unia në vitin 2009 dhe tani më ka arritur në një fazë të re. Migrantet e migrantët shpesh diskriminohen në tregun e punës: kualifikimet e tyre nuk pranohen, apo ata kanë lënë herët shkollën. Andaj, për ta është e vështirë ...

Read More »

Pyetje përgjigje nga bota e punës në Zvicër

Monitorim i orarit të punës me video: A mund ta bëjë shefi im këtë? Wossen Aregay nga shërbimi orari i punës përgjigjet në pyetjet nga bota e punës Unë punoj në tregtinë me pakicë. Rishtas eprori ynë na ka njoftuar, se ekziston dyshimi se disa nga ne nuk vulosin me korrektësi kartën e orarit të punës. Si mase ai ka ...

Read More »